100 éve alakult meg a Szovjetunió!

100 éve alakult meg a Szovjetunió!

Moszkva – a Bolsoj, vagyis a Nagyszínház, ahol az egyesülési dokumentumot aláírták, majd ki is hirdették…

Kereken száz éve, 2022.december 29-én írta alá négy köztársaság: Oroszország, Ukrajna, Belarusz és a Kaukázuson Túli Köztársaság Moszkvában a Nagy Színházban a Szovjetunió megalakulásáról szóló dokumentumot, amelyet 2022. december 30-án hirdettek ki, tehát attól kezdve számított hivatalosnak a megalakulása.

Festmény a Szovjetunió megalakulásának pillanatáról

A Kaukázuson Túli Köztársaságban három, korábban és későbben is kvázi önállósággal rendelkező köztársaság: a Grúz, az Örmény és az Azeri szerepelt.
Az állam föderatív alapon jött létre. Elnöke Kalinyin lett, a Népbiztosok Tanácsa Végrehajtó Bizottságának, vagyis a szovjet kormány elnöke pedig Lenin lett.
Nem láttam, hogy az Orosz Föderációban, de másutt is komolyabban megemlékeztek volna erről. Az állam alkotmányát bő egy év múlva, 1924 januárjában fogadták el.

Lenin szobra az Egyesült Államokbeli Seattle-ben. A kezét vörös vestékkel szokták befesteni, utalva a szovjet vezető véreskezűségére…

Putyin elnök szerint ekkortól kezdve, vagyis szovjet keretek között tárgyalhatunk az ukrán önálló államiság létéről. Ami nincs így, hiszen a Breszt-Litovszki Béke 1918. március 3-i aláírása teremtette meg nemzetközi jogi keretek között az önálló – akkor így hívták – Ukrán Népköztársaságot. Viharos időszak következett. A bolsevikok 700 ezres hadsereggel térítették vissza az elsomfordált Ukrajnát a szovjet állam kebelébe. A lengyelekkel is megtették volna ugyanezt, de ott nem volt szerencséjük, és így a Rigai Békében 1921 elején Lengyelország ismét önálló lett. Finnországnak már korábban: 1917 decemberében – 1918 januárjában, a balti államok közül Észtországnak 1920 elején, Lettországnak 1920 nyarán sikerült elismertetnie a szovjet vezetéssel az ország függetlenségét.
Annyi „haszna” a bolsevik államnak e területveszteségekkel lett, hogy az internacionalista birodalom keretei között az oroszok – ennek következtében – abszolút számbeli többségbe kerültek.
A történet társadalmi-politikai vetületeiről részletesebben olvashatsz az Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 c. könyvemben, amely ismét kapható a könyvesboltokban – nemcsak e-book-ként, hanem könyvformátumban is.

Gecse Géza

Next Post

Losonci szülőhelyén temettük el 2023. január 17-én Duray Miklóst

szo jan 21 , 2023
Duray Miklós temetésére végül Méry Gábor nem tudott kijönni, én félresöpörtem egyéb tennivalóimat és egykori rádiós kolléganőm, Juhász Judit jóvoltából 2023. január 17-én az MMA kis buszával Bakos István és Molnár Imre társaságában módomban állt részt venni Losoncon Duray Miklós temetésén.A december 30-án, súlyos betegség után elhunyt politikus, közíró búcsúztatására a losonci zsinagóga műemlékvédelem alatt álló […]