Budapesti konferencia Jankovics Marcell munkásságáról

Budapesti konferencia Jankovics Marcell munkásságáról

Mikulás Ferenc (Fotó: Aspektus)

A Magyar Művelődési Társaság A nemzetismeret és kultúra Jankovics Marcell munkássága alapján címmel, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a tavaly elhunyt rajzfilmes művelődéstörténész születésnapján, vagyis október 21-én szakmai konferenciát rendezett.

Érthető, hiszen a 24 éve alakult szervezetnek Jankovics Marcell 15 évig volt az elnöke.

Kovács István költő Levélféle Jankovics Marcellnek című versét mondta el, majd Juhász Judit levezető elnök köszöntötte Rubovszky Évát, a művész feleségét.

Kovács István (Fotó: Aspektus)

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a személyes emlékek fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen gyermekkora óta – családi hátterének köszönhetően – többször is találkozott Jankovics Marcellel, mivel édesapja – rajzfilmesként – együtt dolgozott Jankovics Marcellal.

Földiák András (Fotó: Aspektus)

A mítoszok, a legendák és vallások nem elméleti okfejtéseket, hanem személyesen megélt eseményeket tartalmaznak – jelentette ki Földiák András, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, aki arra is kitért, hogy

Jankovics Marcell modern formanyelven jelenítette meg a régi, egységes világot, amely mára már – sajnos – elveszett.

Buglya Sándor a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti tagozatának vezetője egy Jankovics Marcellal készült riportfilm rövid változatának levetítésével idézte meg a magyar rajzfilm máig talán legsikeresebb alkotóját.

Romhányi András (Fotó: Aspektus)

Romhányi András a Magyar Művészeti Akadémia tagja egy Szörényi Leventével közösen a Felvidékre szervezett útjukról mesélte el, hogy odafelé menet tátott szájjal tűnődtek azon, hogy mennyi mindent mondott el a különböző települések múltjáról, emlékeiről Jankovics Marcell. Visszafelé is várták a folytatást, de hazafelé a művész elaludt és megérkezésükkor csak annyit jegyzett meg: látjátok, ez az öregedés!

Kapitány Gábor szociológus, kulturális antropológus arról beszélt, hogy Jankovics Marcell mennyiben járult hozzá közös, magyarság szimbolikával, szimbólumkutatással foglalkozó munkájukhoz, ahhoz, ami az otthonosság-érzésünket adja!

Kapitány Gábor (Fotó: Aspektus)

Arra is felhívta előadásában a figyelmet, hogy milyen kritériumok alapján határozzuk meg az identitásunkat és hogy ezek idővel nemcsak változhatnak, hanem változnak is!

Hogy ma mit gondolunk a kultúráról, abban Jankovics Marcellnek kulcsszerepe van

– jelentette ki Kapitány Gábor.

Buglya Sándor (Fotó: Aspektus)

Mikulás Ferenc filmproducer, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió igazgatója elmondta, hogy a Magyar népmesék című rajzfilmsorozattal világviszonylatban is egyedülállónak számítunk. A Toldi, amely Jankovics Marcell utolsó művének tekinthető, mostantól tekinthető meg a mozikban. Ezután Mikulás Ferenc felolvasott azokból a neki címzett levelekből, amelyeket Jankovics filmjei kapcsán írtak neki Amerikából, a Fülöp-szigetekről és máshonnan. Idézett is belőlük!

Szörényi László irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Jankovics Marcell jelképfogalmát taglalta.

Szemadám György, Richly Gábor, Rubovszky Éva (Fotó: Aspektus)

Méry Gábor fotóművész kiadójának, a Méry-Ratio Kiadónak a Jankovics Marcell közreműködésével született köteteiről szólt – Szemadám György festőművésszel közösen beszélgetve. Szemadám György a János Vitéz, a Fehérlófia produkció jelentőségét taglalta.

A közönség a Jankovics Marcell 80 című, a művész egy évvel ezelőtti születésnapjára megszületett albumához is hozzá tudott jutni, mindenki, így a határon túlról érkezett vendégek is!

Aspektus

A cikk megjelenésének eredeti helyén 2023. október 22-én a Felvidék.ma-ban – kattintással

Next Post

Októberi beszámolók az Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 c. könyvről, illetve az azzal kapcsolatos sajtóvisszhangról

ked okt 25 , 2022
2022. október 6-án jelent meg az ujkor.hu oldalán Sashalmi Endre összefoglalója.Sashalmi Endre írása:  Akkor és most. Az orosz nagyhatalmi politika – kattintással: https://ujkor.hu/content/akkor-es-most-az-orosz-nagyhatalmi-politika(külső hivatkozás) A Hír TV Globál című műsorában, egy nappal Vlagyimir Putyin 70. születésnapja után, 2022. október 8-án Gantner Barnabás beszélgetett Gecse Gézával – főként az orosz elnökről, de szóba kerül a most […]