Először élményt adunk! 35. Táncház találkozó – felvidéki szereplőkkel

Először élményt adunk! 35. Táncház találkozó – felvidéki szereplőkkel

Fotó: Gecse Géza

Megnyitotta kapuit a XXXV. Országos Táncház találkozó és Kirakodóvásár. A néptánc és népzene legrangosabb hazai rendezvénye az idén közel 2500 részvevő közreműködő részvételével zajlik a Papp László Budapest Sportarénában. Agócs Gergellyel és a nagyidai Kupec Mihállyal is találkoztunk.

Szombaton a Táncház találkozón mutatták be a néptáncot és népzenei produkciókat újfajta módon támogató Halmos Béla Programot. A közel három éve meghalt népzenészről, az 1970-es évek néptánc mozgalmának központi alakjáról elnevezett program januárban indult.

Felvidékiek is pályázhatnak

Fontos, hogy nemcsak magyarországiak, hanem határon túliak, vagyis felvidékiek is pályázhatnak „nem szokványos” népzenei és néptánc programokkal.

A Halmos Béla Programot többek között magyarországi és határon túli táncházak, népzenei és folklórklubok támogatására; a vidéki és határon túli népzenei és világzenei koncertek, turnék megvalósítására; a Kárpát-medencei zenei fesztiválok és kulturális rendezvények népzenei és világzenei programjának támogatására; valamint a népdaloktatás fejlesztésére, oktatási anyagok megvalósítására hozták létre.

A kollégiumot összesen hatan alkotják, vezetője Liber Endre népzenész. Tagjai között van Berán István zenész, a Táncház Egyesület ügyvezetőségi tagja, aki hosszú évek óta a táncház találkozók egyik fő szervezője is.

Fotó: Gecse Géza
Berán István zenész. Fotó: Gecse Géza

Berán kulcsjelentőségűnek tartja, hogy a programnak köszönhetően a nem népművészeti fesztiválokon szóba kerülhetnek majd a népzenei és világzenei formációk, az úgynevezett „crossover projektek”. „Például egy színdarab, amiben a népzene vagy a néptánc hangsúlyos szerepet kap, ugyanúgy, ahogy a jazz és a népzene vagy a komolyzene és a népzene ötvözése” – vélekedett.

„A szlovák táncok a magyar néptáncokkal közös gyökerűek”

Három éve egész napos bemutatkozót tartottak a felvidéki együttesek a táncház találkozón. Most szombaton is találkoztunk felvidéki táncosokkal: Kupec Mihály, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője bodrogközi táncokat tanított a rendezvényen.

„A felvidéki néptánckultúrát igyekszünk Magyarországon is úgy átadni, hogy minél jobban megismerjék a felvidéki táncok keleti fajtáit: a bodrogközit, a gömörit és a magyarbődit, miközben törekszünk a szlovák néptánckultúra bemutatására azért is, mert a szlovák táncok a magyar néptáncokkal közös gyökerűek és a táncházaknál kimunkált módszertan segít nekik is meghaladni a Szovjetuniótól megörökölt Mojszejev-stílust” – mondta el a Felvidék.Mának.

Fotó: Gecse Géza
Kupec Mihály. Fotó: Gecse Géza

Hozzátette, idén felvidéki együttesként csak a nagyidai Ilosvai jött el a táncház találkozóra, ugyanakkor vannak szóló táncosok, zenekarok: Gálik Gáborék, akik mátyusföldi táncokat tanítanak és a Kuttyomfitty Társulat, amely a Cirkusz Folklorikuszt fogja bemutatni.

Agócs Gergely: a táncház találkozón ötméterenként találkozhatunk szlovák fiatalokkal

A sokaságban összefutunk Agócs Gergely népzenész, népzenekutatóval is, aki egyike  azoknak, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy ne csak a felvidéki magyarok, hanem a szlovákok is megszeressék ezt a kultúrát.

„A szlovákoknál kifejezetten magyar mintára alakult ki a szlovák táncház mozgalom. Most csak Nyitráról és Pozsonyból szlovák fiatalok három autóbusszal érkeztek! Már az 1990-es években, a hatalomváltás után lehetett hallani szlovák szót a táncház találkozón” – mesélte a felvidéki népzenész.

Fotó: Gecse Géza
Agócs Gergely. Fotó: Gecse Géza

Elmondta, amikor 2001-ben megalakult a Hagyományok Háza, felkérték, hogy szervezze meg a Visegrádi Együttműködés országainak folklór fesztiválját. „Én lettem ennek a koordinátora és úgy gondoltuk, hogy a Magyarországra látogató szlovák, cseh és lengyel fiataloknak először élményt adunk. 2002 márciusának végén úgy szerveztük meg a programjukat, hogy abból az első két nap a táncház találkozóra esett. Utána szerveztünk nekik zenei és tánctanfolyamot – külön, ahol magyar néptánccal és népzenével lehetett ismerkedni – szakavatott kollégák segítségével. Este pedig a Hagyományok Házában nemzeti estek voltak.”

2002 októberében aztán Agócs Gergely kapott egy meghívót az első szlovák táncházba. 2003 januárjában pedig Sebő Ferenccel már egy dokumentumfilmet forgattak a Pozsonyban, Zólyomban, Besztercebányán és Kassán alakult szlovák táncházakról. Hamarosan beindult egy szlovák falujáró mozgalom is – a szlovák táncházas fiatalok ugyanis zenét és táncot kezdtek el gyűjteni.

„Ennek köszönhető, hogy most itt a budapesti táncház találkozón ötméterenként tudunk találkozni szlovák fiatalokkal – a szlovák táncház mozgalomban ugyanis kialakult a szlovák elitnek egy olyan része, amely Magyarországra kifejezetten pozitívan tekint, ami egy hatalmas eredmény” – vélekedett.

Gecse Géza

Elsőként a Felvidék.ma 2016. április 3-i számában jelent meg – kattintással

Next Post

Kvázi-vita Horthyról, Sztójayról és Szálasiról Karsai Lászlóval és Ungváry Krisztiánnal

pén ápr 22 , 2016
Az a fajta „vita”, amit a Karsai – Ungváry szerzőpáros folytat, nem egyszerűen „agitációs propaganda”, hanem teljesen alkalmatlan rá, hogy épeszű embert meggyőzzön állításaik valódiságáról. Karsai László és Ungváry Krisztián legutóbbi közös cikkében azt állítja, azzal vádolom őket, hogy nem próbálták meg állításaimat cáfolni, hanem csak megismételték, amit korábban is állítottak, ami szerintem „agitációs propaganda”. […]