Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv? Duray Miklós portréja a Tetőteraszon

Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv? Duray Miklós portréja a Tetőteraszon

Duray Miklós felvidéki politikus portréját rajzolta meg a Tetőteraszon Rostás Péter István, a vele készült interjúkötet szerzőjével, Gecse Géza történésszel. A Tetőterasz a Kolozsvári Rádió Magyar Adásának a műsora.

A felvidéki magyarság emblematikus figurája: makacs, agilis, szókimondó és önbizalommal telített. Ült börtönben és parlamentben. Geológiából doktorált, de politológiát oktatott. Volt csúcson és megízlelte a kudarcba illő mellőzöttséget.

Duray Miklós tavaly december végén hunyt el, pályájának dinamikáját a vele készített beszélgetések kötetbe szerkesztett címe jellemzi leginkább: Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv.

Gecse Géza történész, a beszélgetőtárs jelentkezett be Budapestről a Tetőteraszra.

Házigazda: Rostás Péter István

A műsor letölthető változata 2023. október 7-étől tölthető le – kattintással
Adásba 2023. október 3-án, este 6 órakor került a Kolozsvári Rádió Magyar Adásában.

Next Post

Kollektív bűnösség Közép-Európában a második világháború után és ma

szo nov 11 , 2023
A második világháború vége annak a reményét hordozta, hogy a világ visszatér normális kerékvágásába, és győzedelmeskedik a demokratikus berendezkedés. Miközben a második világháború során Európában a főként a nemzetiszocialista Németország által gyakorolt kollektív bűnösség, és ezzel összefüggésben a népirtás elve, illetve brutális gyakorlata végképp leszerepelni látszott, a győztes nagyhatalmak mégis több közösséggel szemben továbbra is […]