Kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Madách 200

L. Simon László (Fotó: Gecse Géza)

Október 4-én Madách 200. Jelenetek a Tragédiából címmel nyílt kamarakiállítás Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban. Szabó Tamás ötvös és Szabó Imrefia Béla szobrászművész érmesorozatát Madách Imre Az ember tragédiája című műve ihlette.

A kiállítást megnyitó L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint ez a kiállítás egy finom jelzés, amivel a múzeum azt fejezi ki, mennyire fontos számukra Madách Imre, aki nemcsak író és költő, hanem közéleti személyiség is volt, és 1861-ben, amikor megválasztották képviselőnek, a képviselőház pont a Nemzeti Múzeum dísztermében ülésezett.

A Rákóczi Szövetséggel egyébként középiskolás vetélkedőt indítottak szeptemberben, hogy a diákok között is népszerűsítsék a nem csupán magyar, hanem nemzetközi mércével is kiemelkedő gondolkodó tevékenységét.

Vidnyánszky vizsgálódik (Fotó: Gecse Géza)

L. Simon Lászlót követően Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszélt arról, hogy többször is színpadra állította Madách Imre zseniális alkotását, nemcsak grandiózus színházi előadás, hanem kamaradarab formájában is.

A színművészet illékony alkotás – jegyezte meg Vidnyánszky Attila –, nem úgy, mint az itt látható érmék, de Madách műve oly sokrétű mondanivalóval rendelkezik, hogy számára a darab különböző változatai mindig tudtak és valószínű, hogy fognak is tudni újat mondani, hiszen nem mondott le róla, hogy a darabot a jövőben ne az eddigiektől eltérő formában rendezze meg.

Jobbra Jankovics-motívum, benne az érmék (Fotó: Gecse Géza)

Az érmeket Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be, aki kiemelte, hogy az éremsorozatot nem megrendelésre, hanem a Madách-év ihletésére készítette el Szabó Béla. A szobrászművész rajzait előbb gipszszobornak alkotta meg, amelyekből aztán Szabó Tamás ötvösművész érmeket készített.

A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel.

Érmék (Fotó: Gecse Géza)

A december 31-ig látható kamaratárlaton Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjének részletei is megtekinthetők.

Gecse Géza

Az összefoglaló eredetileg a Felvidék.ma 2023. október 5-én jelent meg. Ld.: Kattintással

Next Post

Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv? Duray Miklós portréja a Tetőteraszon

vas okt 8 , 2023
Duray Miklós felvidéki politikus portréját rajzolta meg a Tetőteraszon Rostás Péter István, a vele készült interjúkötet szerzőjével, Gecse Géza történésszel. A Tetőterasz a Kolozsvári Rádió Magyar Adásának a műsora. A felvidéki magyarság emblematikus figurája: makacs, agilis, szókimondó és önbizalommal telített. Ült börtönben és parlamentben. Geológiából doktorált, de politológiát oktatott. Volt csúcson és megízlelte a kudarcba […]