Kutyaszorító és nyakörv. Egy történet vége – Duray Miklós halálára

Kutyaszorító és nyakörv. Egy történet vége – Duray Miklós halálára

10-12 napja lehetett, hogy a Méry-Ratio Kiadónak Molnár Miklós Bélával leadtuk annak a Duray Miklóssal készült beszélgetős kötet végső változatát, amire a felvidéki politikus áldását adta és amely hamarosan megjelenik.

Duray Miklós Losoncon

Duray Miklóst ekkor vitték be Pozsonyban a kórházba, ami olyan jó két hete lehetett. Beszéltünk közben is – sőt, közvetlenül a műtétjét követően is, mert erre is sor került, de sokkal jobban volt, mint a műtét előtt. 4 napja aztán Miklós felhívott és elmondta, hogy Budapesten van, látogassam meg. Azt már csak kikövetkeztetni tudtam, mert nagyon nehezen beszélt, hogy a Kékgolyó utcában lehet, ugyanis emlegette a Kútvölgyi Kórházat is.

Duray Miklós Füleken

Ezért másnap felhívtam fiát, Duray Bálintot és megkérdeztem, jól értettem-e, amit édesapjától hallottam, majd megkértem rá, hogy küldje el, pontosan hol találom meg Miklóst a kórházban, de ne másnap, vagyis december 29-én menjek – kért meg Bálint, mert akkor a Felvidék.ma munkatársi gárdájával találkozik, tehát sokan lesznek nála.

Legfeljebb 3 hete van még hátra – mondta, mert olyan az állapota. 15 éve jelentkeztek először a panaszai, de az orvosok akkor azt mondták, hogy a dolog nem igazán komoly.

Még Méry Gábort, a kiadó vezetőjét is felhívtam december 29-én, hogy szerinte van-e esély rá, hogy Miklós ott legyen a kötet bemutatóján, amire Gábor azt válaszolta, hogy szerinte – igen. Nem mondtam neki, amit Bálinttól hallottam, hogy 3 hete lehet még Miklósnak hátra.

A három hétről ma, amikor legkorábban mehettem volna be hozzá, kiderült, hogy nincs annyi. A némileg kesernyés hangvételű kötetből ki fog derülni, hogy Duray Miklós akkor volt látszólag a legnépszerűbb és a legsikeresebb, amikor a legpocsékabbul érezte magát. Igaz ez a korai évekre, az 1980-as évekre, amikor az egyetemen – csak titokban – juthattunk hozzá a Kutyaszorítóhoz és igaz a 2000-es évek első felére is.

De a könyvből ki fog derülni az is, hogy az imént említett rossz érzés az 1990-es években is végig kísérte.
A kötet munkacíme: Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv?

Az interjúk több helyszínen készültek: a gyerekkor helyszínein: Losoncon és Füleken, a család magyarországi érdekeltségű egykori helységeiben: Vácott és környékén, így Pencen és az egyetemi évek, illetve a geológusi  pályafutás helyszínén: Pozsonyban.
Ezek közül adtam most közre néhányat!

Gecse Géza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

100 éve alakult meg a Szovjetunió!

pén dec 30 , 2022
Moszkva – a Bolsoj, vagyis a Nagyszínház, ahol az egyesülési dokumentumot aláírták, majd ki is hirdették… Kereken száz éve, 2022.december 29-én írta alá négy köztársaság: Oroszország, Ukrajna, Belarusz és a Kaukázuson Túli Köztársaság Moszkvában a Nagy Színházban a Szovjetunió megalakulásáról szóló dokumentumot, amelyet 2022. december 30-án hirdettek ki, tehát attól kezdve számított hivatalosnak a megalakulása. […]