2023 karácsonyi és 2024 újévi jókívánság!

2023 karácsonyi és 2024 újévi jókívánság!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idén, 2023 nyarán írta alá azt a rendeletet, amelynek alapján észak-keleti szomszédunknál is december 25-én ünneplik, illetve ünnepelhetik a karácsonyt!
Ez a mostani, 2023-as tehát az első hivatalosan is ukrán pravoszláv karácsony! A katolikusoknál és a görögkatolikusoknál eleve más volt eddig is a helyzet.

Ennek azért van jelentősége, mivel Ukrajnában az ortodox egyház – még Petro Porosenko egykori ukrán elnök kezdeményezésére, a konstantinápolyi pátriárka döntése nyomán – csupán néhány éve, 2018-ban vált autokefállá, vagyis az Ukrajna területén lévő pravoszláv egyházi közösségeknek csupán még mindig csak a kisebbik része van kijevi pravoszláv egyházi irányítás alatt –a nagyobbik, vagyis körülbelül a kétharmada továbbra is a moszkvai Kirill pátriárka irányítása alatt tartozik. Kirill pátriárka pedig támogatta és támogatja a „különleges katonai műveletet”, vagyis Vlagyimir Putyin ukrajnai hadjáratát. Ezért aztán nem csoda, hogy az ukrán belbiztonsági szolgálat kitüntetett figyelmet szentel a Moszkva irányítását elfogadó egyházi közösségeknek, jóllehet az utóbbi időben született a részükről „függetlenségi nyilatkozat”, amelyben önállóságukat, Moszkvától független mivoltukat hangsúlyozták. Találni egyébként beszámolót az ukrán médiában, ahol a pap mellől férfit állítottak elő az ágyából, nyilvánvalóan a Moszkva egyházi fennhatóságát elismerő egyházi közösségnél razziázva. Az ortodoxia amúgy egyébként nem a homoszexualitás iránti toleranciáról híres – sem Oroszországban, sem Ukrajnában.

Az ortodox egyház Szovjetunió-beli és oroszországi, illetve ukrajnai történetéről, a pravoszláv egyház vesszőfutásáról, majd 1941-től kezdődően a szovjet állammal való gyümölcsöző együttműködéséről, majd Hruscsov hatalomra jutásától kezdve – ismételt elhidegüléséről, illetve további különleges viszonyáról is szó van az Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 c. könyvben, amelyről 2022 tavaszán beszélgettünk a Bonum Tv-ben. Lásd – kattintással

A kötet 2022 szeptemberében jelent meg végül a Ludovika Egyetemi Kiadónál, amely novemberben el is fogyott. A második kiadás 2022 decemberének első napjaiban került még tavaly karácsony előtt a könyvesboltokba!
Az idei évben az ukrán-orosz háború egy éves évfordulóján, 2023 február végén – érintve a határkérdés lehetőségét – Demkó Attila és Vukics Ferenc részvételével tartottunk egy olyan Aspektus-vitaestet Budapesten a Bajza utcában, a Nemzetek Házában, amelynek összefoglalóját első ízben podcastként is közreadtuk.

Néhány nap múlva, 2023 márciusában el is fogyott az Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 c. könyv második kiadása. Ebben a hónapban alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az Oroszország Munkacsoport, amelynek én is a tagja vagyok. 2-3 éven belül – több kollégámmal együtt – a „gyerzsavnoszty” fogalmát kibontva, a klasszikus értelemben vett moszkvai fejedelemség birodalmi Oroszországgá alakulásától, vagyis Rettegett Iván Oroszországának de facto megalakulásától, Nagy Péter manifeszt Orosz Birodalmának megalapításán át, a Szovjetunió létrejöttén át, Sztálin orosz birodalmi jegyekkel átitatott internacionalista, a második világháború idején pánszlávvá módosult, majd 1947-et követően ismét inkább orosz nacionalizmussal kevert, néha a korenyizacijának, vagyis a nemzetiségeknek gesztusokat tevő, sajátos szovjet politikáját mutatjuk be, amely a Brezsnyev-korszak második szakaszától kezdve ismét a határozott oroszosítás felé vett irányt.

2023 áprilisában, illetve májusában a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság 2023 márciusában Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsáról, „Nürnbergtől Hágáig” címmel a nürnbergi nemzetközi bíráskodásról, valamint a magyarországi népbíróságok felelősségre vonási eljárásáról tartottunk vitaestet Pritz Pál történész és Ádány Tamás nemzetközi jogász részvételével 2023. május 9-én. Ennek bevezetéseként Hoffmann Tamás nemzetközi jogásszal beszélgettünk még áprilisban.

Az Orosz birodalmi gondolat 1905-2021 c. könyv harmadik kiadása 2023 szeptemberében jelent meg, amit a budapesti nemzetközi könyvfesztiválon be is mutattunk. Ld. kattintással

A könyv kinyomtatott változatának eredeti irányára a Ludovika Egyetemi Kiadónál 4 646 Ft.  Kapható a kiadó könyvesboltjában, némelyik Libri-könyvesboltban, illetve Püskiék Budapest, I. ker., Krisztina körút 26. szám alatti üzletében. Itt akkor is, ha másutt nem, ugyanis a Püski Kiadónál jelent meg a Nemzetpolitika – szorítóban 2002-2017. Aspektus-határok nélkül című könyv és arról személyesen gondoskodtam, hogy náluk kapható legyen a kiadvány kézbe vehető változata akkor is, ha másutt sehol.

Az Orosz nagyhatalmi politika eredeti irányára tehát 4 646 forint, de a könyvterjesztők többnyire adnak rá kedvezményt, amennyiben postán, vagy átvételi pontban venné át valaki a kötetet. Fő szabály szerint ilyenkor a könyv ára mérsékeltebb, általában 3800 forint, amihez – átvételi pont esetén hozzáadnak 1500 forintot, illetve postai kézbesítés esetén 2 000 forintot, vagyis on-line rendelés esetén postai úton idehaza bruttó 5800 forintért lehet hozzájutni – utánvéttel, külföldön – drágábban.

Fontos, hogy ne keverjük össze a könyv e-book változatával, amely a nagyobb könyvterjesztőknél már 2021 júniusa, vagyis a hivatalos bemutatót megelőzően három hónappal már kapható volt! Előfordulhat, hogy most csak ehhez a változathoz tudnak hozzáférni az érdeklődők az ország nagyobbik részében. A könyv e-book változata tehát többnyire 2 143 forintért már 2021 júniusa óta kapható, de ez nem „papír-alapú”.

A kötetet több helyen mutattuk eddig be, és – amennyiben van rá igény – ezt a szokást megtartjuk, tehát érdeklődés esetén bárhol az országban szívesen bemutatjuk az elkövetkező időszakban is! Ilyen alkalmakkor a bolti árhoz képest törekszünk azt kedvezményesebb áron megvásárolhatóvá tenni! Ennek megfelelően jártunk el 2023. szeptember legelején, Piliscsabán is (ld.: kattintással) –, és ahogy korábban említettem –, szeptember végén, a Millenárison és október, illetve november folyamán a Polgári Demokratáknál – Budapesten. (Ld. kattintással)

Néhány nap és szilvesztert megelőzően pont egy nappal lesz kerek egy esztendeje annak, hogy Duray Miklós felvidéki kisebbségi jogvédő politikus, az 1983-ban megjelent Kutyaszorító c. könyv szerzője, az Együttélés Politikai Mozgalom alapítója és elnöke – elhunyt.
A Méry-Ratio Kiadó és a Pro Minoritate Alapítvány közreműködésével a – Hogyan lett a Kutyaszorítóból Nyakörv? című interjúkötetet még Duray Miklós részvételével terveztük közreadni. De nem volt szerencsénk! A Kolozsvári Rádió Magyar Adásának Tetőterasz című műsorában beszélgettünk a kötetről Rostás-Péter Istvánnal. (Ld.: kattintással)
A könyvet az eredetileg tervezett 2024 januári bemutató helyett valószínű, hogy február első napjaiban mutatjuk be Budapesten, majd ezt követően a Felvidéken is!
Ami az orosz-ukrán háborút illeti, gondoltunk rá, hogy az Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 c. könyv időkeretét kibővítve, annak legfrissebb eseményeit belefoglaljuk az egyik újabb kiadásába, de mivel – a legfrissebb előrejelzések szerint – 2024 ősze előtt háború befejeződésére nem lehet számítani, ezért érdemes a 2021 utáni eseményekről külön monográfiát írni.

2023. december 6-án a Kolozsvári Rádió Magyar Adásának Tetőterasz című műsorában Rostás Péter István kérdezett az orosz-ukrán háború mostani állásáról, és a lehetséges jövőről mind Ukrajna, mind pedig Oroszország tekintetében. 2023. december 7-én mutatták be a Titkos cikkek az örök békéhez című, Fülöp Mihály diplomáciatörténész 70. születésnapja alkalmából című kötetet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (ld.: kattintással), amelyben „Az ukrán államiság – az orosz, a szovjet és az ukrán államnemzeti törekvések tükrében 1917–1991” címmel egy ívnyi terjedelemben összefoglaló tanulmányt írtam. Aki kéri, írjon nekem egy mailt a gecsege@gmail.com címre és elküldöm neki pdf-ben.

A 2022-2023-as esztendő folyamán az I. ker. Attila útra költöztem, ahol – lévén egy lepusztult lakásról szó – komoly felújítási munkálatokat kellett megrendelnem, amely lényegesen alakította a hétköznapi életem 2022 júliusától kezdve mostanáig! Ennek részleteiről a gecse.eu oldal hír-oldalán igyekeztem és igyekszem továbbra is tájékoztatást biztosítani.

Még egyszer boldog karácsonyt és egy az ideinél jobb évet kívánok!

Gecse Géza

Next Post

Háromszáz év magány

pén jan 19 , 2024
1946. január 19-én kezdődött a magyarországi németek deportálása Az ember hatalmas képzelőereje mindig túlszárnyalja a természet leleményességét, s még a csodákat és a mágiát is. Legalábbis így vélekedett Gábriel García Marquez Nobel-díjas regényének, a Száz év magánynak főhőse José Arcadio Buendía. Kell lennie egy olyan ma még haszontalan találmánynak – gondolta –, amelynek segítségével ki […]